Tuesday, May 1, 2012

OBSESI CINTA

Assalamualaikum dan salam sejahtera para sahabat sekalian. Kepada yang bergelar pekerja, selamat menyambut hari pekerja! Semoga hari ini lebih baik daripada hari semalam. Tidak lupa, semoga kesihatan luaran dan dalaman kita sihat dari segala anasir yang tidak baik. Sekiranya kesakitan yang dianugerahkan Allah Ta'ala kepada kita, positif lah kerana kesakitan itu lambang pahala untuk menghapuskan dosa-dosa kita.
*Yahoo*
Siapa sayang saya? Oh, tidak perlu angkat tangan. Yang pasti keluarga pasti ada di saat susah dan senang.
Seringkali saya membaca status rakan-rakan di Buku Wajah mengenai persoalan dan permasalahan dalam hubungan cinta, menyatakan perasaan cinta, kerinduan terhadap pasangan, dan juga menyatakan hubungan mereka. Malahan, ada yang kurang bernasib baik dalam hubungan cinta yang seringkali bertukar status antara solo dan berpasangan.Mudahkan, bercinta mengikut nafsu? Tetapi, sekiranya mereka melangkah ke alam rumahtangga, pastinya tiada istilah untuk bertukar status daripada 'dalam perhubungan' mahupun sebaliknya hanya dalam sekelip mata! 'On' dan 'off', kata orang. Tidak dinafikan gelodak rumahtangga itu lebih besar daripada pasangan yang bercinta tetapi tidak lagi melangkah ke alam rumahtangga.

*Yahoo*
Mencapai cinta hakiki itu penuh ranjau. Bukan mudah mencari si dia yang setia di sisi. InsyaAllah, suatu hari, pasti ada yang menemani saya menempuhi kehidupan ini. InsyaAllah.Apabila berada di awan-awangan perhubungan cinta, satu perkara yang paling penting dalam perhubungan cinta bagi pasangan yang belum bernikah adalah sikap terlalu obses mengenai pasangan. Mahu pergi ke sesuatu lokasi perlu di beritahu, keadaan kesihatan sihat mahupun sakit perlu di khabarkan, makanan apa yang di makan pada hari tersebut, malahan setiap kali keluar besama warna tema yang sama dipertontonkan untuk membuktikan semangat keserasian sehati sejiwa itu ada!


Semua perkara yang perlu di kongsi sebelum bernikah, indah ke? Terpulang kepada individu. Ya, kita semua sudah tahu menilai apa yang baik dan sebaliknya. Sudah matang, bukan?


Ya, maksiat memang indah, tepi, diingatkan bahawa maksiat itu ada dalam banyak cara. Sebagai seorang Muslim, jagalah pergaulan dan batasan anda dengan rakan yang bukan sejantina dengan anda. Bukan mudah untuk melarikan diri daripada maksiat hati, tetapi tidak salah sekiranya kita bergerak perlahan-lahan meninggalkan kerusi maksiat yang pernah kita duduki satu ketika dahulu!


Macam-macam perkara yang membuatkan anak-anak muda kini terlalu taksub dengan cinta. Anehnya, walaupun sudah lama berkenalan, malahan keluar berdua-duaan, ibu bapa tidak pula di beritahu mengenai hubungan mereka. Perkara aneh kini sudah pun menjadi biasa.


Kerana apa? Kerana terlalu mengikut hawa nafsu, syariat diketepikan.


Sedikit sebanyak perkara yang berlaku di sekeliling saya memberi impak juga kepada saya secara halusnya. Sememangnya, saya banyak belajar mengenai hakikat cinta menerusi teman-teman. Ada yang indah, ada yang sebaliknya.


Yang penting, setiap perhubungan yang halal yang di namakan perkahwinan, Allah pasti meredhainya. Tetapi, sekiranya kita terlibat dengan hakikat bercinta sebelum bernikah, peliharalah ia mengikut batasan syariat Islam.


Bercinta itu mudah. Hanya perlu bertindak ke atas insan yang anda minati misalnya menghantar mesej yang menggetarkan hatinya, lama-kelamaan dapatlah! Tetapi, untuk mencari calon untuk memegang status 'isteri' mahupun 'suami', berfikir lah berkali-kali.


Teringat kata-kata seorang rakan, sekiranya kita baik, jaga pergaulan, InsyaAllah, Allah akan menganugerahkan pemilik hati kita yang sama baik seperti kita.Berubah itu perlu. Perubahan ke arah kebaikan itu sememangnya sukar, tetapi nikmatnya berganda. Tidak percaya? Cubalah!


Semoga dengan sedikit perkongsian ini, mampu menjadikan kita insan yang memegang Islam bukan hanya sekadar penghias di kad pengenalan sahaja!Jaga diri, hiasi peribadi!


Terima kasih kerana membaca.


Assalamualaikum.

"Silalah klik saya," Iklan ini berkata.

No comments: