Monday, January 9, 2012

HUBUNGKAIT DAN PERKAITAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selamat menunaikan panggilan Ilahi. Solat Isya' ertinya. Selamat datang kepada pembaca yang baru singgah terdampar di laman ini. Dan tidak lupa, kepada sahabat selamanya juga. Senyum, tidak perlu kata apa-apa. Dapat pahala, mudah sahaja. Oh, petua awet muda juga.

Satu lagi kertas peperiksaan telah pun saya jawab akhirnya. Masih tinggal dua kertas lagi. Semoga berjaya, perahsia hati. Motivasi diri sendiri. Motivasi penting. Cubalah untuk memotivasikan diri sendiri. Bersemangat jua menghadapi hidup ini.

Apa kaitan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan Peraturan-Peraturan  (Occupational Safety and Health Act -OSHA) dengan jurusan saya?

Itulah yang bermain di fikiran saya tatkala pertama kali saya melangkah ke semester baru. Kursus wajib yang wajar dipelajari.

Setelah mendalami ilmu OSHA ini, saya sedar bahawa peri pentingnya keselamatan dalam bidang pekerjaan. Tugas sebagai majikan, pekerja, pembekal, dan sebagainya saling lengkap-melengkapi sekiranya anda belajar atau cuba mencari pengetahuan dalam bidang ini.

Selain itu, menurut poensyarah saya gaji yang dikenakan terhadap pegawai Safety Health Officer (SHO) adalah tinggi. Kepada sesiapa yang berminat, boleh lah melayari laman sesawang ini.

Yang paling menarik adalah, anda tidak perlukan kelulusan dalam bidang akedemik. Cukuplah sekadar SPM sahaja. Peluang cerah menanti anda dalam bidang ini. Anda perlu menjalani peperiksaan dalam bidang ini. Itu sahaja. Tiada jalan pintas untuk mencari kesenangan kehidupan. Tetapi, anda mestilah minat untuk menyimpan rekod. Sekurang-kurangnya sepuluh tahun bagi setiap kes yang anda kendalikan.

Keselamatan. Menurut buku OSHA tersebut, sesebuah kilang yang mempunyai seratus atau kurang daripada itu, perlulah mempunyai sekurang-kurangnya dua orang pegawai SHO. Jika kilang anda mempunyai pekerja seramai lebih daripada seratus orang, sekurang-kurangnya empat pegawai SHO diperlukan.

Majikan dan pekerja dan sesiapa sahaja dinyatakan dalam hak mereka dalam buku OSHA asalkan mereka adalah pekerja. Pegawai perubatan juga merupakan salah satu pegawai SHO.Pekerja, majikan, insan yang bekerja sendiri, pengeluar, perekacipta, dan pembekal juga merupakan pegawai SHC atau Safety Health Committee asalkan anda mengambil peperiksaan dan mengikuti kursus di bawah National Institute of Safety and Health (NIOSH). Untuk peringatan, NIOSH Malaysia. Sebab setiap negara berlainan peraturan. Itupun, sekiranya anda berminat untuk bekerja di Malaysia.

Sebenarnya, masih banyak ilmu OSHA yang perlu dipelajari. Kerjaya ini lebih sesuai sekiranya anda berminat menjadi seperti setiausaha yang memerlukan anda untuk bekerjasama dengan dokuman dalam kuantiti yang banyak. Sekiranya nada berjiwa setiausaha, tahniah dioucapkan. Apa tunggu lagi, kepada adik-adik yang masih lagi tidak tahu untuk melakukan apa-apa aktiviti selepas SPM, mungkin ini ruang dan peluang untuk anda. Kerjaya ini besar nilainya dari segi pendapatan dan tanggungjawab juga.

Ya, tiada pendapatan yang besar tanpa tanggungjawab yang besar juga. Maka, ayuh, rebut peluang ini. Masa depan anda pasti cerah sekiranya anda memilih bidang ini. Menurut pensyarah saya, budak SPM pun ada yang mengambil peperiksaan dan pandapatan yang lumayan.


Buku panduan wajib yang anda perlu ada sekiranya berminat memilih kerjaya ini sebagai kerjaya pada masa hadapan. Oh, ini buku saya. Maklumlah, hanya buku dibenarkan untuk di bawa masuk ke dewan peperiksaan tadi. Tetapi, tidak perlulah anda untuk membeli buku yang sama seperti saya kerana sekarang sudah pun tahun 2012. Silalah beli buku yang telah mengikut peredaran zaman ya, rakan-rakan.


Bagi adik-adik yang berminat atau kepada sesiapa sahaja yang berminat, layarilah laman NIOSH (MALAYSIA). Semoga anda berjaya dalam bidang apa sahaja yang anda ceburi. Setiap pekerjaan itu, semuanya ada kesinambungan. Besar kerjaya anda dari segi pendapatan, maka besarlah tanggungjawab anda. Tidak perlu bermegah dengan kerjaya, kerana kita saling memerlukan dalam membangunkan ekonomi negara.

Walaupun, saya belum bekerjaya, tetapi peluang dan ruang itu perlu disampaikan. Sekali lagi, kepada sesiapa yang berminat, cubalah kerjaya sebagai OSH mahupun OSC ini. Belum cuba, belum tahu.

Ketulusan hati: Teruja sebenarnya untuk memberitahu akan kerjaya ini. Negara kita masih kekurangan pegawai dalam bidang ini. Terima kasih kerana membaca. Perahsia hati, dua kertas peperiksaan sahaja lagi. Kuatkan semangat dan cekalkan hati. Anda pasti boleh. Malaysia pun boleh, apatah lagi anda seorang rakyat Malaysia. Ini sekadar selingan untuk diri sendiri. Assalamualaikum.

"Silalah klik saya," Iklan ini berkata.

3 comments:

Anonymous said...

Hello,saya lepasan SPM dan masih menunggu result SPM. Saya berminat dalam kerjaya ini (OSHA). Saya menetap di Sabah dan saya tidak tahu di mana untuk memohon kerjaya ini. Boleh terangkan? Terima kasih.

Anonymous said...

Hi,apakah kos yang perlu diambil dalam universiti untuk menjadi OSHA dan di manakah universiti yang menawarkan kos tersebut??

Anonymous said...

rieymau09@yahoo.com,0196437996

kpd lepasan spm yg berminat utk diploma osha sila sms nama,alamat utk kami keluarkan surat tawaran,min 3kredit

kolej universiti teknologi Islam

rieymau09@yahoo.com,0196437996