Sunday, January 15, 2012

FILEM THE DARKEST HOUR: APABILA MANUSIA MENJADI DEBU

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sebenarnya, sejak bermulanya tanda-tanda awal virus demam dan selesema menumpang dalam diri pada hari Jumaat yang lalu, saya telah pun mengisi waktu terluang dengan menonton filem "The Darkest Hour" di The Mines.

Dengan menggunakan khidmat terjemahan google, yang diambil dari sini, saya bawakan sinopsis filem ini.


*Google*
Inilah poster filem tersebut. Berdasarkan tajuk, ramalan awal saya adalah pasti kebanyakan situasi adalah gelap. Tetapi, ternyata, ramalan saya tersasar jauh. Tidak rugi sekiranya anda berminat dengan filem aksi yang sebegini. Tidak lupa kepada pelajar, sila bawa kad matrik anda untuk tujuan diskaun. Ini sekadar ingatan dari penulis yang masih bergelar pelajar.


Dua lelaki muda dari Amerika yang merupakan jurutera perisian meneruskan perjalanan ke Moscow untuk menjual rangkaian sosial mereka, tetapi sebaik sampai ke syarikat tersebut, perisian mereka telah dijual oleh orang-orang Rusia yang telah memplagiat perisian mereka mereka dan dijual di Moscow.

Untuk melepaskan rasa kecewa, mereka ke kelab dan telah berkenalan dengan dua orang wanita yang kebetulan juga dari Amerika. Secara tiba-tiba bekalan elektik terputus. 

Mereka berlari keluar dari kelab tersebut dan kelihatan muncul seperti aurora di langit. Sebahagian cahaya ini pecah dan apabila seorang polis mendekati cahaya tersebut, polis tersebut hancur menjadi abu.

Maka, bermulalah peperangan antara manusia dan cahaya asing yang mempunyai  medan kuasa yang kuat.

Empat orang Amerika, dan seorang lelaki Rusia menyembunyikan selama beberapa hari. Apabila mereka meninggalkan tempat persembunyian mereka, mereka mendapati anjing menyalak pada sesuatu yang mereka tidak dapat melihat dan mereka merasakan bahawa cahaya itu muncul. Mereka kemudian dapat perhatikan bahawa alat-alat elektrik diaktifkan apabila cahaya asing yang tidak dapat dilihat itu muncul.

Kumpulan tersebut mendapat tahu bahawa seluruh dunia nampaknya telah diceroboh. Lelaki Rusia tersebut terbunuh. Cahaya itu datang dari sebuah bangunan di mana terdapat seorang wanita dan seorang lelaki, yang terakhir yang telah membina sebuah sangkar Faraday yang menyimpan makhluk asing serta peranti gelombang mikro bahawa dia menjangka akan membantu melawan makhluk asing.

Walaupun mangsa menderita, mereka bertemu dengan pihak polis Rusia yang berjaya membunuh makhluk asing dengan senjata konvensional. Pihak polis memeriksa senjata gelombang mikro dan merancang untuk membina model yang lebih baik. Pihak polis percaya bahawa cahaya asing itu muncul di bumi kerana terdapat kepelbagaian logam di dalamnya.


Amerika membuat kapal selam dan rancangan untuk menyebarkan pengetahuan asing mereka kepada dunia. Mereka belajar yang Parisians telah berjaya memusnahkan menara perlombongan asing dan filem itu berakhir dengan harapan untuk memusnahkan cahaya asing itu.

Sinopsis sahaja sudah terlalu panjang. Tahniah kepada anda yang telah membaca dengan sepenuh hati.


*Google*
Apabila manusia menjadi debu, debu mahu jadi apa?Menurut pandangan saya, filem ini agak meleret. Tidak dinafikan bahawa pengarah ingin menonjolkan cahaya asing tersebut sebagai subjek utama.

Agak aneh juga kerana hanya mereka berlima sahaja yang tidak dapat dikesan oleh cahaya tersebut apabila mereka menyorok di suatu kawasan selama beberapa hari.

Apabila manusia ataupun haiwan yang terbunuh ketika cahaya tersebut menyerang, mereka akan menjadi abu. Terdapat sekumpulan Rusia juga yang mempertahankan negara mereka dari serangan cahaya asing tersebut. Kumpulan ini telah pun mendapat salah satu bahagian cahaya asing tersebut dan ianya kelihatan seperti arang.

Baguslah, antara debu dan arang, mereka berlawan.

Selain itu, pengakhiran cerita ini memaparkan bahawa mereka akan mencipta teknologi untuk menghapuskan cahaya asing tersebut.

Yang paling penting, banyak persoalan yang tidak terjawab, dan berkemungkinan terdapat sambungan untuk filem ini.

Antara persoalannya adalah: Dari mana munculnya cahaya asing tersebut, Mengapa mereka tetap ingin pergi kedutaan untuk pertolongan sedangkan cahaya asing tersebut berada di mana-mana?, Dalam masa yang singkat, teknologi membanteras cahaya asing tersebut berjaya dilakukan?.

Sekadar perkongsian dari saya. Manusia mempunyai pelbagai pendapat dan pandangan. Mungkin saya merasakan filem ini meleret tetapi tidak anda.

Terima kasih kerana membaca.

"Silalah klik saya," Iklan ini berkata.

No comments: